Din egen Computer sikkerhed

Alt det jeg ved med sikkerhed.

Lær at spotte en svindler via en gratis App - Phishing (svindel) forklaret nede på jorden

Det er vigtigt at være nervøs på en god måde.

På denne side lærer du at kunne være skeptisk, på en opmærksom måde. Og du får hjælp af en gratis App, som du kan tale om til middagen, festen, nabo komsammen.

Vi skal tale om Phishing, som findes i flere former, men her omtaler vi det samlet som Phishing.

Ordet phishing, kommer af at fiske-på nettet, så phishing betyder at nogle på nettet, prøve at fiske dig, og det lykkedes ikke, da du har læst og forstået denne side. :-)

Til sidst på siden, er der link til den omtalte app. Men det er vigtigt at du har forståelsen for at spotte en svindler først.

Lær at spotte en svindler med denne App

Soloselvstændige og smv sætter fokus på digital sikkerhed

Har nu været ude og fortælle om Din digitale sikkerhed, nogle gange.

De 4 hoved områder der har været, er her:

Om workshoppen

Der er svindlere og hackere alle vegne. Derfor tilbyder Ringsted Erhverv denne workshop om digital sikkerhed for iværksættere, soloselvstændige og mindre virksomheder, der ikke har adgang til digitale sikkerhedseksperter i dagligdagen.
 
Underviser er Chris Kjølbo, der driver virksomheden Avirus.dk i Ringsted. Aftenen består af oplæg fra Chris kombineret med opgaver, du skal igennem. Du skal derfor medbringe din bærbare PC eller en tablet. Sørg for, at der er strøm nok til et par timer.
 
Deltagelse er gratis for erhvervsdrivende i Ringsted Kommune, og undervejs byder vi på lidt at spise og en forfriskning.
 
Aftenens program byder på følgende emner – og der bliver rig lejlighed til at stille spørgsmål:


 
1. Sikre passwords og 2-faktor-login
Hvis du er som alle andre, bruger du alt for simple passwords. Og du bruger det samme password for mange steder. Lær hvordan du laver sikre passwords, der er unikke, som du husker og som giver smil på læben, når du taster dem. Vi kommer også omkring, hvordan du bruger 2-faktor-login, og hvordan du kan tjekke om din mailadresse eller dit password er lækket.
 

Lille server til dit lille hjemme netværk - en NAS du kan nå alle steder fra

En NAS - Er en lille server der kan stå bag kommoden, og den kan hjælpe dig og fx 15 andre brugere, eller familiemedlemmer, med mange ting...

 • Gemme alle dine dokumenter du bruger.
 • Dele dokumenter med dine andre 15 brugere eller familiemedlemmer.synology ds220 400
 • Dele billeder, på kryds og tværs
 • Have små notater, og dele dem - som herover.
 • Mange andre muligheder.

Der findes rigtig mange muligheder med sådan en NAS.

Jeg har fuld tiltro til mærket Synology, og de er ret nemme at sætte op.

Backup - Inden uheldet er ude, kik med her, og find din egen backup løsning. Hvilke typer bør man vælge, og hvilken teknologier er godt

Der findes mange former for backup.

Kan du sige JA til..
Det er flere steder, du har Dokumenter, eller aller vigtigst, Billeder, som er uerstattelige.

 • På en USB Stick? - eller flere..
 • På en Ekstern Harddisk?
 • På din Computer?
 • På din Mobil?
 • På familiens Mobiler?
 • I Skyen et sted?
 • I Skyen et andet sted...?
 
dokument i brandhus i brand

 

1 ting skal jeg lige slå fast. Backup er IKKE at du har tingene liggende i Onedrive / Google Drive / Dropbox eller andre online drev. - Fordi..

 - Du har adgang til dem lige nu, du kan se dine filer lige nu.. - Selv om du måske har de samme dokumenter på skrivebordet, så er det ikke en backup, det er en KOPI... læs mere, så du er med på hvad forskellen er. gem ikon

Password - Udvidet med Password Manager og 2fa - hvad er mfa

Har du fulgt min guide til at få det bedste kodeord, godt så... så hopper vi til trin 2, nemlig 2fa,(mfa / Multi Faktor) og trin 3 er Password Manager.

2FA betyder 2 FAktor.
- Som det hedder. Det er at du har noget personligt, dit passord, og noget unikt det er nemlig en 6 cifret kode, som skifter hvert 30 sekund.

enten en SMS med en 6 cifret kode, som skifter for hver gang du beder om en SMS-(OTP One Time Password)

Eller, som det bedste, er en App... Denne App findes der mange af.

Jeg vil her tale om Authy.. Authy er gratis.authy 2 factor authentication icon 150browsere til at surfe med 300 transperent

 

Få gratis 2 faktor sikkerhed på din gmail facebook live mail Apple-ID snapchat osv - Opret gratis

Hvad er 2fa.

2fa er 2 faktor godkendelse, som betyder...

 • Du har fx en mail adresse eller et loginnavn, for at logge dig på en webside.
 • Og du har et godt kodeord/password.
 • Så har du denne 2 faktor sikkerhed, som mest normalt er 6 tal. De 6 tal er bliver skiftet hvert 30 sekund.

Og de 6 tal får du fra den App du harpå di SmartPhone.

Det lyder mere besværligt end det er. Din sikkerhed bliver så høj som aldrig før...

Jeg Anbefaler en App. Man kan også godt -som alternativ bruge SMS. Dvs så får man de 6 cifre på en SMS, som man så taster ind, i stedet for de 6 cifra fra din App.

Du skal ikke være lokal administrator på din egen Computer - ret det nu nemt på 5 min

Hvorfor må man ikke være lokal administrator på ens egen Computer ?

Det er fordi den nemmeste måde en Virus, Orm eller Trojaner kommer ind og ødelægger det for dig, er fordi de fleste arbejder som lokale administratorer. Hvilket absolut ikke er nødvendig. - Lokal Administrator betyder du har adgang til alt, og det får en potentiel virus også.

Jeg selv arbejder bare som en normal bruger 'Chris' som ikke kan installere noget, eller fjerne nogle programmer, UDEN at Windows spørger om koden til at måtte dette.

Denne guide er ret nem, og tager under 5 min, og vi starter nu.

Jeg går ud fra at du sidder ved din egen Computer og har tilladelse til det hele, altså - at du er lokal Administrator.

Vi skal først :

 • Aktiveret 'Administrator' kontoen, og sat kode på.
 • Så skal vi teste det.
 • Herefter pille 'Administrator' rettigheden af din egen bruger.

Tryk Start/Windows logo...

Windows Start knap

RansomWare - en ekstra gratis beskyttelse mod fx Teslacrypt og Cryptolocker

Denne guide er lidt nørdet, men hvis man lige giver det en chance, burde du kunne genneføre denne ekstra sikring.

Jeg siger ikke at denne sikring kan stoppe den form for virus/vira, men den burde kunne stoppe den form for CyberKriminalitet.

Du er altid velkommen til at stille spørgsmål heunder artiklen. De fleste kommer via mail, og nogle kommer fra hjemmesider, der ikke er opdateret, så når du besøger sider på nettet, du måske ser som ok/gode/sikre, så kan de være årsag til at du får noget snavs på din Computer. Se mere om Phishing, som sådan mails hedder.

RansomWare beskyttelse

Ransomware er en slags virus, den findes i over 50 versioner, og er et lille program som bliver plantet på din computer, hvor den så leder efter en lang række af fil typer for derefter at kryptere/ødelægge disse filer. Når filerne er krypterede, beder den dig om at indbetale 1 bitcoin (ca 500$) via et link hvor du kan indbetale penge for ”måske” at få dekrypteret/genskabt alle dine filer igen.

Det ondsindede program, kan gå efter alle drev på din computer. – USB-drev, externe harddikse og både OneDrive, DropBox og Google Drive mm…

Hvordan skrotter du bedst og sikkert din gamle Computer - Gratis hjælp.

Hvis INGEN vil ha din gamle Computer, og du ikke selv gider ha den, ELLER den skal sælges HELT TOM, så ...

Men inden da, er der lige et par ting du skal ha gjort.

Den gamle Computer indeholder en del kemikalier, som kan være skadeligt for miljøet. Er det en bærbar, bør man først pille batterietPersonlige papirer ud, og lægge det i batteri kontaineren på genbrugspladsen.
Og ikke mindst dine gamle data, som kan bruges af banditter til Identits Tyveri. Og det er noget skidt at komme ud for. Det kan jeg hjælpe med her.

USB drev, og sikkerhed, sikring mod tab af personlige data - Gratis guide med 21 billeder

Du har garanteret sådan en USB dims, som du har en masse dokumenter, billeder, personlige ting, som du render rundt med, og DU har selvfølgelig ikke mistet sådan en, med USB Enhed flash drevfølsomme oplysninger, men du KENDER en der har, og der var ikke sikkerhed på nogle af de filer der lå på den - Og den er endnu ikke kommet retur.. Øv øv...

Og vi er rigtig mange der har sådan en USB Flash drev, som det hedder, og der er er mange der ikke har sikkerhed på alle de filer der ligger på den.

Folk har op til flere USB enheder, og det kan være svært at holde styr på hvor de er, og hvad der er på dem, det er dog lidt nemmere hvis der er et navn og ikon for dem hver, men jeg vil her snakke om sikkerhed.

"Hov hvad med mig der sidder i toget hver dag, med personfølsomme oplysninger, kan jeg ikke også bruge dette trick" Jo da - det kan du sagten.. de Filer/Volumes/Bind, de er ligeglade om de ligger på en USB - Harddisk - Extern Harddisk - Mobiltelefon - eller hvor du kunne finde på at gemme/transportere sådan en...

Herunder forklarer jeg hvordan du kryptere ALLE de filer der ligger i det beskyttede område, INGEN kan komme til dem, heller ikke dig selv, hvis du mister dit password, som herefter vil blive kaldt en Passphrase

Gode og nemme passwords laves sådan - Så de er til at huske og er unike hvert sted

Hvor sikkert er dit kodeord ?

Kodeord eller password, er det samme, og hvor sikkert det er, kan denne hjemmeside svare på.

Du kan prøve med mange forskellige, fx - start med at test med dit navn som password ?

Hvor sikkert er dit kodeord

Se længere nede, en video hvor jeg underviser i kodeord/password.

Nyhedsbrev - Du kan lære noget, helt gratis

Nyhedsbreve kommer ud ca 10 til 15 stykker årligt. Jeg sørger for at skrive det nede på jorden, så man kan forstå det. Jeg er også sikker på at du kan fortælle om de nyheder, til venner og bekendte, over kaffen.
Jeg er enig med Privatlivspolitik
-->