Anbefaler - eller efter du har købt en ny Computer, her er de 7 trin du bør følge, eller har købt denne, som jeg anbefaler

 Du kan lade Chris her fra Avirus.dk slette ALT og installere en helt frisk Windows 11 på den.

Så sørger jeg for at opdatere den, opdatere drivere samt BIOS.

Så Aktivere jeg Bitlocker som kryptere filerne, så ingen uden et password, kan se de filer der ligger på PC´en.

Så opretter jeg en eller flere brugerkonto(efter aftale), og en Administrator konto, som enten jeg eller vi begge kender. Kun når man har den, kan man installere eller fjerne et program.

Så installere jeg et sikkerhedsprogram, der hedder WithSecure Elements, som er et rigtigt godt Antivirus program, som også sørger for at opdatere over 2500 forskellige programmer.

Herefter er det op til dig, de 7 punkter her under.

 Lenovo ThinkPad E14 - nyeste generation ca 6.500kr, Det er en dejlig maskine, som ikke er for tung, og er kraftig til det meste. Det er en god kontor maskine.

Spørg mig gerne for andre modeller, jeg selv er ikke helt for trykfølsomme skærme, men nogle er :-)

Link til computersalg.dk

 lenovo thinkpad E14

### 1. Hav en plan for dine data

Enten lader du mig Chris fra avirus.dk gøre dette, ellers læs videre...

Ah, spændingen ved at købe en ny laptop. Den er så meget hurtigere end den gamle! Den kan alle de fantastiske nye ting! Der er så meget mere plads! Nyt låg til klistermærker!

Nå, det er spændende, hvis det er planlagt, selvfølgelig.

Ofte ender vi med at købe en ny laptop i en form for nødssituation, når den gamle til sidst er blevet så langsom, at den er ubrugelig, eller har en katastrofal fejl. Når den gamle laptops nedbrud kommer lidt pludseligt, kan du ende med at forsøge at redde data fra en brændt computer, hvilket er en frustrerende og tidskrævende situation.

Spar fremtidige dig selv for en masse besvær ved at sørge for, at dine data er frisk sikkerhedskopieret på mindst ét sted, adskilt fra den gamle laptop. Dette kan inkludere cloud-synkroniserede sikkerhedskopier via tjenester som <google Workspace, DropBox, Carbonite eller iCloud, eller fysiske periodiske sikkerhedskopier på en ekstern harddisk. Mac-brugere kan gøre dette på en tidsplan via Time Machine, og Windows 11 tilbyder sin egen automatiske sikkerhedskopieringsmulighed under "Sikkerhedskopiering og gendannelse" i kontrolpanelet. Desuden pakker mange producenter af eksterne harddiske deres egne sikkerhedskopieringsprogrammer med de harddiske, de fremstiller.

Så ja, sikkerhedskopier alt, ét sted, så du ved, at du har alt, hvad du har brug for, uden tidspres og frustration ved at forsøge at grave det hele ud fra en død eller døende harddisk.

At sikkerhedskopiere dine data på din gamle maskine vil gøre overgangen til en ny meget lettere. Mange operativsystemer tilbyder at importere data fra dine sikkerhedskilder, mens du sætter din nye maskine op, hvilket gør installationsprocessen endnu mere strømlinet. Men for at udnytte dette skal du have gode sikkerhedskopier, så sørg for, at du har dem.

### 2. Anvend tilgængelige opdateringer med det samme

Enten lader du mig Chris fra avirus.dk gøre dette, ellers læs videre...

Så snart du har passeret opsætnings- og login-skærmene, skal du gå direkte til dit kontrolpanel for Windows eller systemindstillinger for Mac og tjekke for opdateringer af operativsystemet (OS).

Det er meget sandsynligt, at dit OS er lidt forældet, bare fordi det har ligget på en hylde i et stykke tid, og det betyder, at det mangler vigtige sikkerhedsopdateringer. Du vil ikke have, at din spritnye laptop står sårbar over for sikkerhedsproblemer, især når der allerede er en løsning tilgængelig. Så ja, før du installerer noget eller begynder at downloade dine sikkerhedskopierede data, skal du opdatere dit operativsystem først. (Når alt kommer til alt, kræver OS-opdateringer ofte, at du genstarter din maskine, så det er bedst at få det overstået.)

Når dit OS er opdateret, kan du begynde at installere de programmer, du ønsker og har brug for. Når du installerer hvert enkelt, skal du gøre det samme som med dit OS: Tjek, at softwaren er opdateret.

Normalt er der en mulighed i programmets præferencer for at tjekke for opdateringer; kør den en gang bare for at være sikker på, at du har den nyeste version. Friske downloads er sandsynligvis den nyeste version af softwaren, men applikationer kopieret fra sikkerhedskopier af din tidligere laptop er måske ikke. Et godt sted at starte er med dine web-browsere, da du sandsynligvis vil bruge dem til at finde og downloade andre programmer.

### 3. Sørg for, at automatiske opdateringer er aktiveret

Enten lader du mig Chris fra avirus.dk gøre dette, ellers læs videre...

For dit operativsystem og for alle dine programmer, hvis du har muligheden, så tænd for automatiske opdateringer. Hvis du ikke kan finde afsnittet om automatiske opdateringer, er det normalt i præferencerne eller indstillingerne for programmet, nogle gange gemt under en "sikkerhed" fane.

At tænde for automatiske opdateringer fjerner det meste af vedligeholdelsesarbejdet fra at holde din software opdateret mod alvorlige sårbarheder, hvilket i sidste ende beskytter dine data. Det er en nem gevinst for din sikkerhed.

### 4. Få et sikkerhedsprogram på plads

Enten lader du mig Chris fra avirus.dk gøre dette, ellers læs videre...

Nye trusler ser ud til at dukke op med alarmerende hyppighed, og du bør beskytte din nye investering mod alt det skidt, der måtte komme dens vej. At sikre, at din software er opdateret, er et vigtigt skridt, men du bør også sørge for, at hele din maskine har sikkerhedssoftware installeret for at beskytte dit privatliv og holde dine data sikre mod ransomware og andre trusler.

Nogle operativsystemer kommer med grundlæggende sikkerhedsbeskyttelse allerede installeret, men mange sikkerhedsprogrammer går ud over de grundlæggende og tilbyder mere robust beskyttelse mod en bredere vifte af trusler. (WithSecure Elements giver avanceret beskyttelse til både PC'er og Mac).

### 5. Installer en password manager

Her anbefaler jeg PCrypt.com - som er dansk udviklet og har snakket med udviklerne, og data ligger i EU, og er krypteret, så kan du ikke huske Master-koden, så er du på spanden!!!!

Nu hvor du har sikret dit operativsystem og dine applikationer, så giv dine legitimationsoplysninger den samme behandling. Vi anbefaler password managers til alle, da de gør det utrolig nemt at have unikke, robuste adgangskoder til alle dine applikationer og webtjenester uden at skulle huske dem. Nogle password managers fungerer fint som en browserudvidelse, mens andre fungerer som et "vault"-program på din maskine uden for browseren. Mange password managers gør begge dele.

I sidste ende vil din præference for, om en password manager skal være cloud-baseret eller lokalt, afgøre, hvilken type manager du ender med at bruge, hvis du ikke allerede har valgt en. Vi har skrevet flere artikler om password managers, hvis du har brug for hjælp til at beslutte, men hvis du allerede bruger en, så tag dette øjeblik i din laptop-opsætningsproces til at få din op og køre.

### 6. Fjern unødvendigt software

Enten lader du mig Chris fra avirus.dk gøre dette, ellers læs videre...

Når jeg opsætter en ny maskine, er dette et af de første skridt, jeg tager. Men det er et skridt, jeg ofte ser folk springe helt over. Jeg er her for at bede dig: Gør det ikke!

Hvis du har købt en laptop fra en stor producent, er chancerne for, at de har sendt din spritnye maskine med en hel bunke ny software (crapware). Det er sandsynligt, at du ikke vil bruge halvdelen af det, og du ved nok allerede, hvilke programmer du aldrig vil røre ved.

Fjern de overflødige programmer fra din nye maskine og afinstaller disse uønskede forudinstallerede programmer (som almindeligvis kaldes "bloatware"). Hver ubenyttet, overset applikation er en potentiel kilde til sikkerhedssårbarheder, og hey, de tager plads, som du kunne bruge til applikationer eller data, du faktisk ønsker.

Og med det er du virkelig klar til at begynde at tilpasse din nye laptop, som du ønsker. Jeg er nysgerrig: Hvilke skridt ville du inkludere i opsætningen af en ny laptop? Kontakt mig gerne.

### 7. Giv alle deres egen konto

Enten lader du mig Chris fra avirus.dk gøre dette, ellers læs videre...

Hvis du ikke er den eneste, der skal bruge laptopen, så lad være med at dele dit brugernavn og password. Opret en separat konto for hver person, der skal bruge computeren, og sørg for, at de har den adgang, de har brug for, til at gøre de ting, de skal, og ikke mere (husk, administrator-konti er til administration, ikke browsing eller tjekke e-mail).

At gøre dette forhindrer, at I ved et uheld sletter hinandens data (eller roder rundt i dem) og giver alle mulighed for at konfigurere computeren, som de bedst kan lide det.

Hvis din laptop er en Mac, og du vil give dine børn adgang til den, så er det hele på samme måde. De skal have hver deres konto, uden Administrator kontoen.

Skriv gerne om forbedringer eller noget jeg har glemt.

Denne artikel er frit inspireret af

https://nakedsecurity.sophos.com/2019/10/04/buying-a-new-laptop-heres-how-to-secure-it/

Nyhedsbrev - Du kan lære noget, helt gratis

Nyhedsbreve kommer ud ca 10 til 15 stykker årligt. Jeg sørger for at skrive det nede på jorden, så man kan forstå det. Jeg er også sikker på at du kan fortælle om de nyheder, til venner og bekendte, over kaffen.
Jeg er enig med Privatlivspolitik
-->