Byens sikreste og bedste netværk, med wifi og en Firewall router

Du har været ude for at dit netværk, altså det trådløse net, er ustablit. Pluselig hakker i det, er utrættelig langsomt, og nu gider du ikke mere.

Tænk på hvad du har ofret på Computere, mobiler, printere, tablets, Chromecast, AppleTV, trådløs musik fx via Sones eller andre, trådløs styret lys, og meget mere.

Så er det på tide du forbinder alle de enheder, til et godt stabilt netværk.

Du skal ha fat i følgende:

Router / Firewall ( Ubiquiti EdgeRouter ER-X )

1 eller 2 WIFI ( TP-Link Omada EAP245 (se mere i bunden af artiklen))

En lille god switch, hvis ikke du har porte nok i din Router/Firewall herover, til at forbinde det hele.

netværks diagram

Når du er færdig, skal det se sådan ud. Både med en ekstra Switch, for at forbinde flere enheder, end den lille Router / Firewall har stik/port nok til.

Sådan forbinder man det. Se mere hvordan du gør.

Begge WiFi skal sættes op, så deres IP kommer fra Routeren/Firewallen. Gør man dette, så kan alle enheder i sit lille hjemme netværk se hinanden, og det bliver du glad for i længden.

Hvordan du gør, forkrlarer jeg her under.

Begge WiFi enhederne, sættes helt identisk op. så kan alle enheder se hinanden, og det betyder fx at Apple TV og Google ChromeCast kan se dine enheder.

Dvs. Samme SSID på både 2,4GHz og 5GHz, med samme kryptering og samme password.

Har man fx Ubiqity´s Mess trådløse net, så er det sådan man laver det, således at man har mindst mulige problemer med ens netværk.

Du kan købe dette sæt af mig, hvor jeg har sat det hele op. Såsætter du det sammen med kabler der følger med, og så sætter du strøm på, og når der er gået få minutter, så har du et af byens bedste og sikre netværk, med WIFI.

Normalt, når man er ret tæt på ens trådløse router, jeg mener den boks/kasse fra din internet leverandør, så virker det alt sammen meget godt.

Sidder man lidt længere væk, og er den trådløse router ret langt væk, så starter problemerne.

Der er meget der kan være årsag til at signalet til det trådløse net, er svagt, og det er:

  • Afstand til router - Derfor kan 2 måske være den rigtige løsning.
  • 2.4GHz eller 5GHz - Jeg anbefaler at man sætter begge op med samme SSID, så er det op til enheden at vælge det bedste, og det synes jeg faktisk de er gode til.
  • Din PC/Tablet/Mobilś netværksenhed. Din enheds driver og antenne, har desværre også meget at skulle ha sagt, og på små enheder kan man ikke skifte. Det kan man faktisk kun med Windows og Ubuntu Linux.
  • Driver på din netværksenhed. Din Router kan også være dårlig, derfor skal den også opdateres, og nogle gange ændres, som jeg har forklaret overfor.
  • Kanal / Frequens. Har din nabo samme kanal/frequens som dig, kan det være en ide at flytte den, til en anden kanal/frequens, som ikke bliver brugt.
  • Døre, vægge, loft, vinduer... - ja nogle væge er bedre eller dårligere, og der er kun et ekstra WIFI, altså en ekstra Access Point, fx TP-Link Omada EAP245.
  • Alder på din router. Nogle er så gamle at de kun kan køre 100MBit, og det er i dag lige i underkanten, så her vil jeg igen anbefale Ubiquiti EdgeRouter ER-X

For det 1. skal vi lave en test, om hastigheden bliver god og hurtig, ved at sætte et kabel fra din PC, direkte ind i din PC, og så tester du på speedtest.net - der trykker du på Speedtest start og afventer testen, den tager ca et lille minut. Har du Gigabit, så skal du teste på en anden måde. Nemlig ved at gå i fejlsikker tilstand, og med kabel, som du sætter fast til GBit, og så kan du teste.

Sådan ser mit resultat ud:

speedtest resultat ip

Det ser faktisk ikke så ringe ud, synes jeg selv, med en ældre bærbar, den kan jeg nok ikke få højere op i hastighed. Men hellere en stabil hastighed, end en høj hastighed.

Vi kikker lige på de faktorer der egentlig er med trådløs forbindelse, og her udpensler vi lige hvad der kan være galt.


2.4GHz eller 5GHz
2.4GHz er bedst til lange afstande, og her er den laveste hastighed. Ved 5GHz er den højeste hastighed, men her har frekvensen svært ved at gå igennem vægge, så man er lidt på spanden her. Ideen til dette er længere nede.

Din PC/Tablet/Mobilś netværkskort.
Sørg for at købe en PC/Tablet/Mobil med ny wifi teknologi, så du er sikker på en god hastighed, og ikke mindst stabil hastighed. Den nye WiFi standard hedder WiFi6

Driver på PC.
De fleste drivere der bliver leveret med når du køber, har allerede en opdatering til netkortet, så snart den bliver sat til salg, så det er en god ide at opdater dette, og fx hver 3 md, se efter om der er en ny som man med fordel kan installere, så både hastighed og stabilitet bliver bedre.

Kanal / Frequens
Der kan være flere der bruger samme kanal som du, fx naboerne, har set op til 60 WIFI signaler, som kan ses fra fx min mobil, og det kan virkelig gi problemer. Der findes 3 kaneler, i praksis på 2.4Ghz, og det er 1 - 6 11. De andre kanaler, som faktisk er frekvenser, man kalder dem bare kanaler, de vil overlappe hinaden, altså kanal 1, fylder helt op til kanal 3, og kanal 6 fylder helt ned til kanal.

Døre, vægge, loft, vinduer...
Kan være en stopklods for radiosignaler, som WiFi jo er. Fx hoteller, skolehjem SKAL være brandceller, og der har radiosignaler svært ved at trænge igennem.

Alder på din router
Hvis Routeren er mere end 5-6 år, er det ikke sikkert at de er opdateret, ja for de skal også opdateres, og det burde din Internet leverandør sørge for, samt så kan det være den ikke kan understytte nye teknologier, som din nye PC/tabler/Mobil måske kan, og det er jo synd.

Afstand til router
Her er det som vi ved, det er afstanden til din Router/WiFi, og den kan man normalt ikke gøre noget ved, og alligevel.
Er din Router bag ved en radioator (Det er jo nok jern) ligger den under et bord, væltet ned bag ved en reol.
Tag den op igen, og lad den stå fremme, når din Pc/Tabler/Mobil kan se den, så er den også bedre til at få forbindelse til. Selv om det sjældent er pæne ting at stille frem i ens hjem.

Så snart at du bevæger dig væk fra Routeren, så skaber det problemer, og har du rettet alt ovenstående, så er det kun en ting tilbage, og det er at sætte en ekstra router op. Du kan gøre 3 forskellige ting.

Ring til dit internet selskab og forklar dem at du har et dækningsproblem, enkelte selskaber har en gratis extender, lige til at sætte op, og så kører det også i den anden ende af området. Ellers kan de sælge dig en ekstra router, som du selv kan forbinde med det du har, og det er en rigtig god og stabil måde at lave det på. Den sidste er at du selv køber en extender i dit nærmeste elektronik forretning, de koster fra 400-1000kr, og så er det klaret.

Nu er vi ved det, at ingen af de ovennævnte ideer har hjulpet noget af betydning, så skal vi sætte en ekstra Router op, og den skal vi nok sætte op korrekt: De fleste sætter den forkert op, men det gør du ikke når du er færdig med denne artikel.

 Det kan være en god ide at sætte en ekstra router/wifi/ap op, så er man også fri for det irritations moment der altid er.Jeg mener at man får MEGET ud af at trække det kabel til den ekstra router, så det forventes at man gider dette, i nedenstående tekst.  Det er lidt nørdet , alt det med at få en bedre rækkevidde på ens trådløse net. Men jeg håber at disse sider kan guide dig på den rigtige vej.Har du en gammel router, bør du også tjekke, om den skal opdateres, de fleste routere fra teleudbyderne opdateres direkte, uden at du skal gøre noget.Men har du selv en gammel router, eller ny, så skal den opdateres, og det er lidt vanskeligere, ikke umuligt, men det kræver lidt af dig.En af de 2 muligheder herunder, burde svarer, med at logge ind i din Router. - Er det fra din udbyder, så opdateres den selv, men styrer du den selv, kan du logge ind, og se hvilken model det er, og derfra henter opdateringer til den, og så uploade, så har du opdateret din Router. Har du flere, skal du gøre det på dem alle sammen.http://192.168.0.1
http://192.168.1.1Er der ingen af dem der svarer, så er det et forkert gættet netværk, så kan du prøve denne guide: og svarer der heller ikke noget der, så er der en måde til. God artikel...https://www.computerworld.dk/art/239564/daarlig-wifi-i-hjemmet-her-er-otte-enkle-raad-til-at-sikre-bedre-wi-fi-daekning-derhjemme 

 -------------------

Har du i stedet 2 andre AP / WiFi enheder, kan du måske godt bruge dem, men de må ikke være for gamle.

Nyhedsbrev - Du kan lære noget, helt gratis

Nyhedsbreve kommer ud ca 10 til 15 stykker årligt. Jeg sørger for at skrive det nede på jorden, så man kan forstå det. Jeg er også sikker på at du kan fortælle om de nyheder, til venner og bekendte, over kaffen.
Jeg er enig med Privatlivspolitik
-->